04.03.2023. - i ove godine pred drugu Korizmenu nedjelju, vodili smo sada već tradicionalni "23. Karlovački križni put kroz šumu Kozjaču". Ovaj su Križni put pokrenuli mladi Franjevačke mladeži dok je preč. Ferdinand vražić bio Dekan Karlovačkog dekanata 2.000. godine. Naša udruga je preuzela vođenje ovoga KKP prije 12 godina. Uvrstili smo lovce, KUD "sv. Ana" i stratište "Jamadol" u program. Ovogodišnji KKP predvodio je preč. Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata. Sa polazne točke ispred župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči, krenulo je preko 200 sudionika u 09,00 sati. Uz savladavanje zadane trase kretanja i Postaje križnog puta, prvi zastanak imali smo kod lovačke kućice u Mokricama. Lovci LU "Dubovac - grupa Švarča", počastili su nas čajem, kuhanim vinom i krafnama. Nastavak je slijedio do Jamadola, gdje smo postavili lampion i upoznali nazočne sa potencijalnim stratištima iz razdoblja Drugog svj. rata. Drugi zastanak smo imali na Vučjaku kod KUD-a "sv. Ana", gdje su vrijedne članice ovoga KUD-a priredile osvježenje uz kavu, čaj i grickalice za umorne hodočasnike. Nastavak je slijedio do župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu, gdje smo stigli u 14,00 sati. Ovdje je dekan, preč. D. Karačić slavio sv. misu sa vlč. Dujom Kurtovićem, vlč. Antunom Kolićem i dvojicom franjevaca iz Kamenskog za sve sudionike ovoga hodočašća. Zahvalio je svima na sudjelovanju i korizmenoj pripravi za Uskrs, što je i cilj ovoga hodočašća. Pomalo umorni ali duhovno okrijepljeni po lijepom i sunčanom danu, vratili smo se svojim kućama.

 

24.02.2023. - u našem kazalištu "Zorin dom", organizirali smo prigodnu izložbu ratne dokumentarne fotografije pod radnim naslovom: "rat u Ukrajini i Domovinski rat u KŽ - sličnosti i razlike" kao potporu hrabrim braniteljima Ukrajine. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata na našem prostoru iz naše bogate arhive i ratne fotografije iz Ukrajine koje su prikupili naši sugrađani iz Ukrajine a sada trenutno nastanjeni u Karlovcu. Uz izložene dokumentarne fotografije, izložili smo i topničke projektile raznih kalibara, koji svakodnevno padaju sa neprijateljskog prostora po Ukrajini i Ukrajinskim braniteljima na crti bojišnice kao i civilnom stanovništvu. Prigodno predavanje o sličnosti i razlikama ovih ratova održao je brig.gen. Frane Tomičić, potpredsjednik HGZ-a. Na izložbi je prigodnu riječ održao i g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća. Skupu se prigodno obratio i izaslanik Veleposlanika Ukrajine, g. Serhi Horopah, Prvi savjetnik u Veleposlanstvu. Naglasio je sličnosti u ovom ratu sa Domovinskim ratom i zahvalio se građanima grada Karlovca, lokalnoj samoupravi i svima koji pružaju potporu njegovim sunarodnjacima na svim nivoima u ovim teškim vremenima koje proživljavaju a pogotovo branitelji na crti bojišnice u Ukrajini.

Na izložbi je nastupio i Prvi orkestar Ukrajinaca u Karlovcu sa prigodnim glazbenim programom. Skup su podržali i brojni branitelji udruga proisteklih iz Domovinskog rata na našem prostoru. Izložbu je otvorila gđa. Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije i pohvalno se izrazila na trudu koji je uložen za postav ove izložbe a poželjela je brzo okončanje ratnih sukoba u Ukrajini. Večerašnji program je vodila Karlovačka glumica Lovorka Trdin. Pored Članova HGZ-a: gen.boj. Josipa Stojkovića, brig.gen. Frane Tomičića i brig. D. Halovanića, izložbi su nazočili i brig.gen. Željko Gašparić, brig.gen. Rudi Brlečić kao i brig. Josip Tomačić, zapovjednik 110. br. ZNG. Iz PU Klc. nazočio je g. Tomislav Bosiljevac, viši policijski inspektor. Izložba ostaje otvorena do 06. ožujka. Posebno zahvaljujemo tiskari "Pećarić & Radočaj" i aranžerstvu "Barjaković" na pomoći i potpori u pripremi izložbe. Slava Ukrajini - herojima slava!

 

18.02.2023. - po našem redovnom planu aktivnosti, danas smo bili na izobrazbi u našoj park šumi Kozjači. Upoznali smo se sa zemljovidom i kompasom, kretali se po zemljovidu i mjerili azimute. Na lovačkoj kućici smo upoznali lovce LU "Dubovac - grupa Švarča" u akciji uređenja okoliša kućice uz lovačke specijalitete koje smo i mi konzumirali. Upoznali smo načine kretanja na terenu i svladavali razna iznenađenja na terenu. Osposobili smo se u paljenju vatre na terenu i pripremi hrane na žaru. Svaki naš član samostalno priprema sebi hranu na terenu. S ovakvim načinom osposobljavanja i boravka u prirodi nastavit ćemo i dalje tijekom godine. Upoznali smo povijesno i dio šume Kozjače. Pomalo umorni ali napunjenih baterija za nastavak svakodnevnih aktivnosti, vratili smo se sa današnje izobrazbe oko 13 sati.

 

 

01.02.23. - sudjelovali smo na otvaranju spomen ploče na šetalištu poginulog puk. Miroslava Perisa, pilota HRZ-a, sa njegovim podacima. Ploču su postavili mještani GČ Novi centar, na čelu sa gđom. Ivanom Mehle, koja se je ovom prilikom prisjetila pilota M. Perisa. Ploča je postavljena na rođendan pilota M. Perisa, 01.02.1961. g. u cilju sjećanja na sve poginule branitelje. Na otkrivanju spomen ploče, prigodno sjećanje evocirao je g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovaca. Pilot M. Peris završio je Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i Vojnu vazduhoplovnu akademiju u Zadru i Puli. Službovao je na Vojnom aerodromu "Bihać", sa kojeg je i 1991. godine zajedno sa suprugom Snježanom prešao na Hrvatsku stranu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. U jednoj borbenoj akciji, 14.09.1993. g. pri izvršenju borbenog zadatka na okupiranom prostoru, pogođen je njegov avion MIG-21, i oboren u blizini sela Stipan, gdje se sada nalazi prigodno spomen obilježje. M. Peris je sahranjen na mjesnom groblju u Hrnetiću. Ovom pločom ostat će sjećanje na ovoga hrabrog i odvažnog našeg građanina, neka mu je hvala i slava.