23.10.2021. - otišli smo našim vozilom Fiat Campagniola AR 55 u Stipan, na mjesto pogibije našeg sugrađana i ratnog pilota HRZ-a, puk. Miroslava Perisa u s. Stipan, na tada okupiranom prostoru. Miroslav je zajedno sa pilotom HRZ-a, brig. Ivanom Selakom, bio na borbenoj zadaći i po izvršenju borbenog zadatka, a na povratku, pogođen je neprijateljskom raketom PVO sustava, "Strijela 2M", iz sastava 18. br. SVK. Pilot i avion MIG-21, pali su nedaleko sela Stipan, za oko 10 km južno od mjesta Lasinja, gdje se sada nalazi prigodno spomen obilježje. Oko toga Spomen obilježja posadili smo 5 sadnica Am. borovca i 2 sadnice bijelog bora, kako bi istakli ovo spomen obilježje. Ovdje živi vrlo mali broj stanovnika pa nam je vrlo važno sačuvati ovo spomen obilježje i zaštititi ga od nasrtaja podivljalog rastinja. Nakon ove radne akcije, priredili smo si i prigodan terenski objed na žaru, kako to i dolikuje našim pripadnicima.

 

23.10.2021. - na današnji dan prije 30 godina, 1991. g. , ustrojena je karlovačka 129. br. HV sa ciljem pojačavanja obrane ovog prostora pored tada već ustrojene 110. br. ZNG. I mi smo sudjelovali na obilježavanju ovogodišnje 30. obljetnice ustrojavanja 129. br. HV, a svečano otvaranje izložbe ratnih fotografija bilo je u Šetalištu dr. Franje Tuđmana, pod radnim nazivom, "129 m ratnih fotografija za 129. br. HV", autora Zdenka Barjakovića. Izložbu je otvorio zamjenik predsjednika Vlade R. Hrvatske i ministar Hrvatskih branitelja, g. Tomo Medved. Na izložbi su još govorili, g. Miroslav Rade, predsjednik udruge pripadnika 129. br., g. Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca i gđa. Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije. Svi su evocirali uspomene na ovu brigadu i razdoblje njenog djelovanja. I sam autor izložbe se vrlo emotivno obratio okupljenim sudionicima, sa molbom, ako se prepoznaju na kojoj fotografiji, neka se i zaokruže i dopišu svoje uspomene ispod fotografije. Na izložbi u Perivoju sudjeluju i razne Braniteljske zadruge i OPG-i na Sajmu proizvodnih udruga.

 

06.10.2021. - u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 9, Klc., organizirali smo predstavljanje novog dokumentarnog filma "Oklop na četiri rijeke", režisera g. Daria Lonjaka i scenariste g. Velimira Grgića iz Pulsar Produkcije. Film je snimljen na našem prostoru i u filmu naši branitelji i domoljubi govore o načinu suprotstavljanja Srpskoj agresiji u početku Domovinskog rata. Film je montirala gđica. Lucija Strugar, a glazbu je priredio g. Bojan Petrović, direktor fotografije je Filip Tot. U filmu govore; g. Marko Vuković o stvaranju bacača bombi tipa "Krešimir M-91.", o priručnim bacačima tipa "Branimir" i načinu lansiranja bombi na cilj. O raznim priručnim bombama i oružju koje su kreirali brojni entuzijasti, govorio je brig./mir. Dubravko Halovanić. Za aktivnosti transporta u prostor pod kontrolom pobunjenih Srba i načinu ulaska u poluokruženo Topusko sa konvojem hrane i novim ljudstvom, govorio je g. Petar Banić. O stvaranju oklopnog kamiona "sv. Jura" i njegovoj uporabi, govorili su g. Tomislav Rebrović,  g. Nikola Juran, g. Petar Žanić i g. Željko Mateša. Fotografije u dokumentarnom filmu ustupili su g. Dinko Neskusil i g. Dubravko Halovanić. Svi nazočni sa zanimanjem su pogledali film i pozitivno se izrazili o ovom uratku. Ovim dokumentarnim filmom zabilježena je povijest na našim prostorima i ostat će trajna uspomena na hrabra i maštovita rješenja naših branitelja pri organizaciji obrane i suprotstavljanju agresiji.

 

30.09.2021. - u Ozlju, u galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja, postavili smo izložbu "30. obljetnice početka Domovinskog rata i glavnog napada na Karlovac, 04.10.91." pod pokroviteljstvom HGZ, DBHZ - ZS Klc., grada Ozlja i Zavičajnog muzeja Ozalj. Okupljanje je bilo u dvorištu Staroga grada, a izložbu starodobnih vojnih vozila uveličali su članovi OTK "Zlatni kotač" iz Zgb-a, sa predsjednikom g. Mladenom Veršićem i domaćim snagama. Postavljanjem lampiona ispod ploče Zrinskih i Frankopana, započeo je program otvaranja, koji je vodio g. Stjepan Bezjak, kustos Muzeja. Nakon intoniranja Državne himne, brig./mir. Dubravko Halovanić, i izaslanik MHB, upoznao je nazočne sa sadržajem izloženih eksponata i skrenuo pažnju na izložene raritete. Vrlo nadahnuto je govorila v/d pročelnica DBHZ, ZS Klc, dr. Mirica Rapić, Zmajica Mrežnička i gđa. Lidija Bošnjak, gradonačelnica grada Ozlja. Voditelj programa je pročitao nekoliko stihova iz razdoblja Domovinskog rata, a zatim se skupu obratila gđa. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice, evocirajući uspomene na razdoblje Domovinskog rata i žrtve naših branitelja na izgradnji Republike Hrvatske. Izložbu je otvorio gen.bojnik/mir. Marko Lukić, prvi zapovjednik Specijalnih postrojbi Policije u RH, savjetnik pok. Prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i voditelj borbene akcije na Plitvicama na 30.03.91. g., a sada član predsjedništva HGZ. Posebno je naglasio očuvanje uspomene na Hrvatske branitelje, iznošenje istine i dokumenata o našem obrambenom ratu, sa posebnim naglaskom na mlade naraštaje. Ispričao je svoje doživljaje sa prvih borbenih zadataka i vatrenih kontakata sa pobunjenim Srbima. Izložbu nam je uveličala i saborska zastupnica, dr. Maja Grba Bujević. Nakon svečanog otvaranja, svi sudionici pri ulazu u galerijski prostor, pozvonili su na naše zvono u znak sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje i prvog  Predsjednika dr. F. Tuđmana. Na otvaranju izložbe sudjelovali su i predstavnici braniteljskih udruga sa karlovačkog i ozaljskog prostora, a svečanosti se pridružio i g. Matija Brunskole, član Časničkog zbora i predsjednik veterana Bele Krajine iz susjedne R. Slovenije. Na Izložbi sudjeluju i gosti; g. Davor Vidović, izlaže makete borbene tehnike i g. Vladimir Tuđan, izlaže radio uređaje koje smo koristili tijekom Domovinskog rata. Svi nazočni su bili impresionirani viđenim materijalom i pohvalno su se izrazili o ovoj izložbi.