10.09.2022. - sudjelovali smo na sajmu militarija u Matuljima - Rijeka. Sajam je organizirala Udruga kolekcionara militarija Liburnijskog kraja - g. Damir Batistić, predsjednik, u prostoru "Hangar" u Matuljima. Sudjelovalo je više od 30 izlagača koji su izložili nekoliko tisuća predmeta iz raznih razdoblja vojne povijesti R. Hrvatske. Mi smo izložili ratne fotografije, dio naoružanja i dio razne vojne opreme korištene u Domovinskom ratu. Posjetitelji su bili zainteresirani za eksponate koje smo izložili i sa zanimanjem to razgledavali. Sajam je trajao od 08,00 - 13,00 sati, a zatim je bilo zanimljivo predavanje o našim policijskim postrojbama u Domovinskom ratu pod radnim nazivom: "Tanka plava linija", predavač g. dr. Neven Materljan. Dr. Neven je i sam bio pripadnik policijskih postrojbi pričuvnog sastava u početku Domovinskog rata, a zatim prelazi u HV na dužnosti Načelnika zdravstvene struke najprije u 111. br. ZNG a zatim u 305. Logističke baze u Rijeci. Nakon umirovljenja 2004. g. posvećuje se predstavljanju digniteta Domovinskog rata. Sajam su posjetili i učenici Srednje škole iz D. Rese - smjer puškar, voditelj prof. Davor Vidović. Vrlo zanimljivo smo proveli današnji dan i vratili se oko 16,00 sati u Karlovac.

https://poduckun.net/novosti/videofoto-odrzan-deseti-medjunarodni-susret-kolekcionara-militarije--vojne-memorabilije-policijskog-i-vatrogasnog-znakovlja-i-starina

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/opatija/susret-kolekcionara-militarije-od-metaka-vojnickih-kaciga-do-dzipova-i-vojnih-motocikala/

 

05.08.2022. - pridružili smo se svečanom obilježavanju 27. obljetnice VRO "Oluja" u organizaciji Karlovačke županije. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje kao i prvog predsjednika R. Hrvatske, dr. Franju Tuđmana, na Centralnom križu groblja Jamadol. Prigodnu molitvu predvodio je dekan karlovačkog dekanata, preč. Dražen Karačić. Svetu misu u crkvi "Presvetog Srca Isusova" i sjećanje na sve žrtve u Domovinskom ratu, predvodio je preč. Dražen Karačić, a msgr. Ferdinand Vražić u prigodnoj homiliji prisjetio se žrtve koju su naši branitelji dali tijekom Domovinskog rata i u samoj VRO tijekom izvođenja borbenih djelovanja. U Muzeju Domovinskog rata na Turnju, održano je prigodno predavanje na temu "Karlovačka županija  u Domovinskom ratu, 1991. - 1995." koje je održao brig./mir. Dubravko Halovanić. Nakon predavanja, udruga pripadnika "SJP GROM" imala je primjedbu na predavanje jer se njih ne spominje u sastavu OS na ovom prostoru. Ovo predavanje je koncipirano na razvoj Oružanih snaga i djelovanje postrojbi u ovom prostoru, gdje oni nisu bili ni uključeni niti su borbeno djelovali u sastavu postrojbi 4. OZ i ZP Klc. Ovim predavanjem prisjetili smo se svih naših branitelja, stradalnika i prognanika koji su dali svoju žrtvu na Oltar Domovine tijekom ratnih godina u sastavu naših postrojbi.

 

09.07.2022. - uključili smo se u obilježavanje Dana grada i sudjelovali na "Zvjezdanom ljetu", gdje smo našim vozilom "Pinzgauer 710 K" prevozili zainteresirane posjetitelje od Katzlerovog paviljona u Radićevoj ulici do Turnja - Muzej Domovinskog rata. Započeli smo u 09,00 sati smjerom: Korzo - Domobranska - Rakovac - Mostanje - Turanj - G. Mekušje - SRC "Korana" - hotel "Lana Korana" - Ruski put - Gaza - Radićeva ul. Prevezli smo pedesetak putnika, a malo smo produžili vrijeme do 14,00 sati, jer smo imali zainteresiranih putnika. Svi putnici bili su zainteresirani za vožnju i zadovoljni trasom u ovom raritetnom vojnom terencu.

 

24.06.2022. - organizirali smo u galeriji Studentskog centra prigodnu izložbu povodom 31. obljetnice ustrojavanja 110. karlovačke brigade. Izložili smo ratne fotografije, zemljovide i dio naoružanja. Kako je vidljivo iz priloženog, naoružanje je skromno, kako je to bilo u to doba 1991. godine. Ovoga puta imamo i goste, HČZ grada Zagreba, koji su nam ustupili 5 panoa fotografija brigada koje su ratno djelovale na našem prostoru tijekom Domovinskog rata. Prilikom otvaranja izložbe, sudjelovali su i prijašnji zapovjednici koji su evocirali svoje uspomene iz toga razdoblja; brig. Luka Janči, brig.gen. Rudolf Brlečić, brig. Ivan Matoković i brig. Josip Tomačić. Glazbom nas je razgalio naš branitelj, Tomica Jambrošić. Program je nadahnuto vodio g. Željko Šančić, ravnatelj SCK. Prigodno se obratio i gen. boj. Josip Stojković, također nekadašnji pripadnik 110. br. ispred HGZ. Na otvaranju izložbe, pored branitelja i udruga iz razdoblja Domovinskog rata, sudjelovali su: gđa. dr. Maja Grba Bujević, gđa. Ivana Fočić, gđa. Maja Vučić Knežević, brig. gen. Željko Gašparić, puk. Miroslav Car, puk. Rudolf Klicper, gđa. dr. Mirica Rapić, gđa. Renata i g. Matija Brunskole iz Metlike. Prezentirana su i dva dokumentarna filma: napad na Karlovac i 109 heroja 110. br. ZNG. Izložena su i dva ratna barjaka 110. br. ZNG koje su izvezle časne sestre Karmelićanke iz Remeta u vrijeme Domovinskog rata. Posjetitelji su sa zanimanjem pogledali izložbene eksponate.

 

11.06.2022. - sudjelovali smo na prigodnom druženju za Dan branitelja grada Zagreba u Hrvatskom Leskovcu. U organizaciji Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz H. Leskovca, predsjednik g. Zdenko Kornet, mi smo priredili prigodnu izložbu naoružanja, ratnih fotografija i zemljovida iz našeg prostora, a HČZ grada Zagreba, predsjednik g. Rudi Klicper, postavio je svoje ratne fotografije o ratnim brigadama. OTK "Zlatni kotač", predsjednik g. Mladen Veršić, priredio je izložbu starodobnih vojnih vozila. Mi smo sudjelovali sa našim vozilom Fiat Campagniola, a promotivna vožnja je bila do Bratine gdje smo posjetili udrugu "Titanik - 100". Ovu udrugu sada vodi g. Kruno Žunac i upoznaje nas sa udrugom i aktivnostima koje provode. Po povratku sa promotivne vožnje, održan je prigodni program koji su priredili učenici OŠ "H. Leskovac", postavljeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima ovoga kraja. Nakon svečanog dijela programa, upriličeno je druženje sa domaćinima i gostima. Prije povratka u Klc., posjetili smo grob našeg starog prijatelja i pokretača naših Susreta, g. Želimira Meglaja na groblju u Lučkom. U kasno poslijepodne vratili smo se svojim kućama.