Dana 08. lipnja, nastavili smo sa obilaskom, evidentiranjem i uređenjem fortifikacija uz magistralnu željezničku prugu: Karlovac - Ogulin. Obišli smo, evidentirali i očistili 7 objekata uglavnom iz 2. svj. rata. Najviše ovih utvrđenja je vidno devastirano i oštećeno, a ima i lijepih primjera koje održavaju mještani na čijoj su se zemlji, ranije ti objekti nalazili. Uglavnom ih koriste kao skladišne prostore, mjesta za spaljivanje korova ili ih jednostavno održavaju uz svoje vrtove. Objekti koji su van naseljenih mjesta, prepušteni su zubu vremena i naravno besposličarima koji i tu imaju potrebe to devastirait, bez razloga i pameti. Obilazak smo organizirali starodobnim vojnim vozilom "Campagniola AR-55".

SLIKE

 

03.06. u OŠ "Braća Seljan" otvorena je prigodna izložba fotografija iz bespilotne letjelice pri proboju Turnja 06. kolovoza 1995. godine, ratne fotografije i borbena oprema obiju vojski, te minsko eksplozivna edukativna sredstva. Izložba je otvorena povodom 120. obljetnice ove škole i 22. obljetnice stvaranja OSRH. Izložbu je otvorio gen. bojnik Dragutin Repinc, zapovjednik HKoV-e sa suradnicima ,a izložbu su priredili Verino Joha i Dubravko Halovanić uz stručno vodstvo prof. Halyne Kybinsky. Gardista Verino prvi puta izlaže dio svoje
bogate zbirke, koju marljivo sakuplja već nekoliko godina.

SLIKE

 

Svetu misu i procesiju na Tijelovo, slavili smo na Švarči u Župnoj crkvi "Sv. Franje Ksaverskog". Misu je predvodio msgr. F. Vražić, a u procesiji oko crkve nazočili su i ovogodišnji prvopričesnici. Naši pripadnici su nosili svijeće i bili uz svećenika.

SLIKE

 

Ovogodišnja 11. međunarodna smotra starodobnih vojnih vozila održana je po predviđenom planu i programu. Odazvalo se 26 vozila (18 vozila i 8 motora) sa ukupno 150 posjetitelja i gostiju. Smotru je otvorio g. Damir Jelić, gradonačelnik, a nazočili su još g. Josip Šafar i g. Ivan Banjavčić, dožupani, smotru pristiglih vozila i vozača izvršila je gđa. Marina Kolaković, zamjenica gradonačelnika. Izabrali smo najstarije vozilo koje posjeduje g. Želimir Krističević (Jeep Willys iz 1942. g.) , najkompletnije vozilo posjeduje g. Slavko Jandrečić (Jeep Willys iz 1943.g.), najstariji vozač je g. Želimir Krističević (1942.), a najmlađi učesnik na Smotri je bio Marno Milek sa izložbom autobusa (2006.). Smotri su nazočili i gosti iz R. Slovenije, Časnički zbor iz Metlike i Veterani iz Bele Krajine. Nastupili su KUD "Vinčica" iz B. Poljica i mladi članovi KUD-a "Izvor" iz Gen. Stola. Ugostili su nas djelatnici restorana "Toplice Lešće" iz Lešća. Po završetku ovogodišnje smotre, naši gosti, vozači i sudionici, bili su zadovoljni obilaskom dijela naše županije, spoznajom događanja tijekom Domovinskog rata i gostoprinstvom naših ljudi na pojedinim točkama na trasi kretanja. Svima njima se od srca zahvaljujemo.

TV PRILOG

SLIKE

 

Po redovnom programu, grupa naših članova obišla je dio utvrđanih fortifikacija iz razdoblja 2. svj. i Domovinskog rata. Napravili smo prve snimke i označili obiđene objekte za stvaranje kataloga istih, a temeljem odobrenja Konzervatorskog odjela ministarstva kulture u Karlovačkoj županiji. Članovi su uz druženje i boravak u prirodi marljivo uzimali podatke, bilježili i uređivali pronađene objekte na terenu, a nije nas ni dosadna proljetna kiša omela u tim aktivnostima. Sa ovom aktivnosti nastavljamo u narednom razdoblju.

SLIKE