Zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i lokalnom samoupravom, naša postojba se uključila u obilježavanje događanja iz razdoblja Domovinskog rata na našem području. Bili smo na Turnju, Husju, Cetingradu i organizirali izložbu ratne fotografije iz razdoblja VRO "Oluja" sa probojem fronta na Turnju 6. kolovoza 1995. g., snimljenom našom bespilotnom letjelicom. Na izložbi su izloženi projektili iz zbirke naoružanja Domovinskog rata i makete borbene tehnike Maketarskog kluba Karlovac.

 

29. rujna 2012. godine, održali smo 3. orijentacijski cross "Crtom Turanjske bojišnice" za Karlovačke osnovne škole. Prijavilo se 25 ekipa iz 8 osnovnih škola, a na startu je bilo 19 ekipa. Prvo mjesto osvojila je ekipa "Kostolomci" OŠ "Turanj" koja je pokazala solidno znanje iz povijesti i najbrže je savladala predviđenu stazu. Druga je ekipa "Mambe" OŠ "Turanj", a treća je ekipa "Opća opasnost" iz OŠ "Braća Seljan". Najviše ekipa imala je OŠ "Banija" - 8, a zatim OŠ "Turanj" i "B. Seljan" - po 3. Prvi puta su nastupile i dvije ekipe iz OŠ "Draganići", a OŠ "Dragojla Jarnjević", OŠ "Grabrik" i OŠ "Švarča" nastupile su sa po jednom ekipom. Od 19 ekipa, dvije nisu savladale predviđenu stazu i diskvalificirane su, a 17 ekipa je savladalo predviđenu stazu od 11,5 km sa 5 kontrolnih točaka.  Svi takmičari na KT odgovarali su na tri pitanja iz povijesti Grada Karlovca, Karlovačke županije i Domovinskog rata, te pokazali solidno znanje.

 

Na poziv udruga "113. šibenska brigada" iz Šibenika, "Ruža Hrvatska" i MO Žirje, uključili smo se zajedno sa OTK "Veteran klub Lučko-91." iz Lučkog, u ovogodišnje obilježavanje obljetnice Rujanskog rata na prostoru Šibenika, pod nazivom "Žirjanski dani ponosa i slave". Putovali smo u starodobnim vojnim vozilima, a obilježavanje je trajalo 3 dana. Na o. Žirju nas je pozdravio g. Goran Pauk, župan ŠKŽ, i sam učesnik Rujanskih događanja iz 1991. god., g. Ž. Šišgoržić i dio učesnika tadašnje bitnice sa o. Žirja. Puno smo toga naučili i vidjeli, družili se sa stvaraocima povijesti naše Domovine. Bila nam je čast sudjelovati u ovoj manifestaciji.

SLIKE

 

08. rujna 2012. g. naši pripadnici uveličali su tradicionalno proštenje na Sveticama za Malu Gospu, gdje su nosili Kip MB u procesiji. Svečanu Sv. misu predvodio je msg. Juraj Jezerinac, biskup i vojni ordinarij.

SLIKE