30.03.2022. - u Studentskom centru, organizirali smo prigodnu izložbu ratne fotografije za obilježavanje 31. obljetnice borbene akcije na Plitvicama poznate pod nazivom "Krvavi Uskrs". Suorganizatori ove izložbe su PU Klc., HGZ, Studentski centar i učenici OŠ "Dragojla Jarnević". Sjećanje na ovu borbenu akciju za uspostavljanje reda i mira, kao i vraćanje NP "Plitvička jezera" u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske uz deblokadu magistralne ceste D - 1. Autori izložbe su g. Darko Bratić i brig./mir. Dubravko Halovanić. Učenici OŠ "D. Jarnević" priredili su prigodan program koji je oduševio nazočne. Skupu su se obratili: g. Željko Šančić, ravnatelj SC, g. Darko Bratić, načelnik PU Klc., dr. Nediljko Strikić, sudionik akcije, gđa. Maja Grba Bujević, saborska zastupnica i sudionica akcije, gen.zbora Josip Lucić, otvorio izložbu i sudionik akcije. Svi govornici su evocirali uspomenu na događaje od prije 31 godine. Predstavljen je i dokumentarni film "Krvavi Uskrs". Na otvaranju izložbe sudjelovali su i gđa. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice, g. Damir Mandić, gradonačelnik, gen.boj. Tihomir Kundid, NS H KoV-e, g. Robert Hranilović, zamj. zapovjednika JVP, gđa. Branka Hastor, ravnateljica GD CK klc., svi načelnici PP, članovi udruge SJP "Grom" i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Po otvaranju izložbe, nazočni sudionici su se okupili u ovom prostoru uz prigodna sjećanja i razmjenu doživljaja, a to je bio i naš cilj.

 

26.03.2022. - u parku Pastoralnog centra Župne crkve "Srca Isusova" u Novom centru, popunili smo novim sadnicama park koji se tek ustrojava oko Pastoralnog centra. Akciju smo organizirali povodom Dana šumara, Dana voda i pozdrav proljeću. Prečasni dekan karlovački, vlč. Dražen Karačić, pohvalno se izrazio za našu aktivnost i pohvalio nas za aktivnosti očuvanja sjećanja na Domovinski rat kao i ovakve ekološke aktivnosti. Nama ne trebaju instruktori iz SIH-a za organizaciju aktivnosti jer ih znamo i možemo osmisliti sami. Naša sljedeća aktivnost vezana je za početak Domovinskog rata.

 

12.03.2022. - danas smo proveli 22. Karlovački križni put kroz Kozjaču, od župne crkve "sv. Franjo Ksaverski" na Švarči do župne crkve "M.B. Snježne" na Dubovcu. Trasu od 12 km kroz šumu Kozjaču, savladalo je 158 hodočasnika, kako bi rekli, od 7 do 77 godina. Križni put je predvodio preč. dekan, Dražen Karačić uz pratnju svećenika našeg dekanata, vlč. Duje Kurtovića i vlč. Antuna Kolića. Na 3. postaji kod lovačke kućice LD "Dubovac" - grupa "Švarča", lovci su priredili okrijepu, pa smo malo predahnuli i nastavili dalje. Na 6. postaji u jarku Jamadola, zapali smo lampion za sve žrtve iz razdoblja 2. svj. rata, koji su ovdje završili svoj životni put bez suda i sudišta. Na 9. postaji, kod kapele "sv. Ane" na Vučjaku, vrijedne članice KUD-a "sv. Ana", pripremile su okrijepu i slatkiše za umorne hodočasnike. Nakon kraćeg odmora, nastavljamo kretanje do župne crkve "M.B. Snježne", gdje je održana i sv. misa za sve sudionike ovoga hodočašća, koju je predvodio vlč. Antun Kolić. Krenuli smo u 09,00, a putovanje i sv. misu završili smo u 14,30 sati. Iako umorni, svi su bili zadovoljni ovim lijepim i duhovno osvježavajućim Karlovačkim križnim putem.

 

10.03.2022. - u restoranu "Panorama" održali smo naš konstituirajući sastanak "20. organizacijskog odbora za 20. susret sarodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj". Ovogodišnji predsjednik 20. O.O. je g. Tomo Medved, potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja, dopredsjednik je g. Marko Vuković, koordinator, g. Ivan Gradišar, voditelj 20. susreta, brig./mir. Dubravko Halovanić i članovi odbora: gđa. Anita Gračan - PU Klc., gđa. Draženka Sila Ljubenko - gradska pročelnica, gđa. Anđelka Mađar - TZGK, g. Mladen Veršić - direktor HAVAP-a, g. Ivan Končić - OTK "Zlatni kotač" i g. Željko Fanjak - KŽ i TZKŽ.

 

04.02.2022. - na nekadašnjem Vojnom aerodromu "Objekat 505", Željava, sa kojeg je prije 30 godina u kasnim popodnevnim satima borbenim avionom MIG - 21 BIS, na hrvatsku stranu preletio pilot Danijel Borović i sletio na oslobođeni Vojni aerodrom u Puli. Dakle, na današnji dan, prije 30 godina, HV je dobila svoj prvi nadzvučni borbeni avion, a toga dana prisjetio se i puk. Danijel Borović. Mala skupina, štovatelja ove hrabre akcije, poštujući epidemiološke mjere, zajedno sa pilotom, prisjetila se toga događaja uz još uvijek živo sjećanje i spomen na te slavne dane Domovinskog rata. Obišli smo dio galerije podzemnog dijela aerodroma, br. 3 i 4, a zatim je u župnoj crkvi "sv. Jurja" u Korenici služena sv. misa za sve poginule branitelje. Postavljeni su lampioni i vijenci na spomen obilježje u Parku sv. Jurja u Korenici. Održana je i mala svečanost u Domu branitelja gdje su nas ugodno zabavljali članovi Klape "sv. Juraj" HRM, a puk. Borović se prisjetio složenog i specifičnog leta i izvlačenja obitelji iz Bihaća. Iz naše županije svečanost su uveličali gđa. dr. Maja Grba - Bujević, saborska zastupnica, g. Damir Bratić, načelnik PU Klc. i g. Mihajlo Bićanić, načelnik općine Rakovica i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.