27.05.2023. - organizirali smo i proveli tradicionalni 21. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj. U čast 32. obljetnice ustrojavanja većine postrojbi HV, Danu OSRH i Danu H KoV-e, ovogodišnje okupljanje bilo je na r. Korani ispred restorana "Lana Korana". Predsjednik organizacijskog odbora bio je gen.puk. Mladen Kruljac, dopredsjednik HGZ-a, koji je i otvorio ovogodišnji susret uz nadahnuti i sadržajni govor. Na otvaranju ovogodišnjeg susreta nazočili su i predstavnici grada, županije i Policijske uprave. Odazvalo se 33 vojna vozila i vozača, 24 terenca i 9 motocikala. Nakon okupljanja, registracije pristiglih vozila i vozača, vojničkog doručka i svečanog otvaranja, krenuli smo u promotivnu vožnju i obilazak južnog dijela naše županije, u međuriječju rijeka Korane, Mrežnice i Dobre na crti bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Obišli smo Experience centar Nikola Tesla i Aqatiku a zatim posjetili Martinšćak, TT - 345, našu posebno važnu obrambenu točku tijekom Domovinskog rata. Nazočni su upoznati sa važnošću ove točke kao glavne promatračnice na našoj strani za brojne naše postrojbe koje su borbeno djelovale na ovom prostoru. Sljedeća naša točka bila je na prostoru Barilovački Cerovac, gdje smo posjetili župnu krajišku crkvu "Presvetog Trojstva" i Dom Udruge specijalne jedinice policije "Grom", koji upravo uređuju ovi marljivi članovi. U doba Domovinskog rata, ovdje nam je bila jedna od važnijih otpornih točaka za obranu međuriječja gdje su se smjenjivale postrojbe u očuvanju toga prostora. Sljedeća točka na našem putu bilo je novo otkriveno arheološko nalazište "Gradina" iz 4. st. kao Rimski logor a kasnije utvrda novim stanovnicima Japodima i Slavenima. Promotivnom vožnjom dolazimo do Pastoralnog centra "sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri, gdje se odmaramo i družimo uz kvalitetno pripremljen vojnički grah vrijednih djelatnika ovoga centra. Ovdje dijelimo zahvalnice našim vozačima, suradnicima i podupirateljima. Plakete dobivaju tri naša stalna sudionika već 21 godinu: Ivan Kosturić, Ivan Skender i Ivan Končić. Najstariji sudionik je Želimir Krističević (OTK Zagreb), najstarije vozilo imao je Slavko Jandrečić, (Jeep Wilys iz 1943. g., OTK "Zlatni kotač"), najstariji motocikl ima Dražen Car, (Honda CB 750 iz 1969. g., OTMK "Karlovac"). Najkompletnije vozilo imao je Dominik Horvat, (Fiat Campagniola 1107 iz 1976., OTK "Zlatni kotač"). Najmlađi sudionik susreta je Toma Bačani, star 4,5 g. OPG "Polović" nam je pripremio svoje proizvode od malina, kupina i aronije. Položili smo i lampione na spomen obilježje stradalim mještanima kroz ratove kao našem podupiratelju gen.zbora Pavlu Miljavcu na mjesnom groblju. Ovdje smo upriličili i vožnju našim oklopnim transporterom OT M-60 "sanitet". Nakon ugodnog i sadržajnog druženja, u planiranom vremenu vratili smo se na polaznu točku i srdačno se rastali sa porukom, doviđenja na idućem susretu.

ČLANAK

 

08.05.2023. - sudjelovali smo na otvaranju Expirience centra Nikola Tesla u Karlovcu. Prije 150 godina, 1873. g. maturirao je Nikola Tesla na Realnoj gimnaziji, pored koje se sada nalazi Interpretacijsko - motivacijski centar posvećen nenadmašnom znanstvenom umu, kojem mnogi tepaju kako je izumio 21. stoljeće. Na otvaranju Centra uz dan Europe na bogatom umjetničko glazbenom programu sudjelovali su brojni znatiželjnici, politički dostojnici lokalnog i republičkog nivoa. Ravnateljica, gđa. Martina Marušić Britvec prva se obratila nazočnima a nakon gradonačelnika, g. Damira Mandića i županice, gđe. Martine Hajdin Furdek, Centar je otvorio Predsjednik Vlade g. Andrej Plenković. Nazočnima se obratio i turistički vodič u ulozi Nikole, Boris Šušnjar. Iz Brisela se javila naša Europarlamentarka gđa. Sunčana Glavak i čestitala na otvaranju ovoga Centra. Uz pomoć ilustracija, animiranih i dokumentarno-igranih filmova, projekcija, misaonih igara otkriva se Teslina životna filozofija. Ovdje se može saznati kako je došao do svojih najvećih izuma. Kako se zainteresirao za elektricitet zahvaljujući svom profesoru fizike, Martinu Sekuliću, do dolaska u New Yourk gdje stječe svjetsku slavu revolucionarnim izumima. U Centru se može istraživati Teslin um i saznati nešto o njegovom životu, inspirirati se njegovim radom i probuditi vlastita kreativnost, dobro se zabaviti a izložene eksponate možete osjetiti ili očima ili ušima ili dodirom. Centar se prostire na 800 kvadrata prostora u tri etaže gdje dominira veliki Teslin portret.

 

POZIV

PROGRAM

POVIJESNA MJESTA 21. SUSRETA

 

30.04.2023. - na današnji dan od prije 352. godine, posjetili smo najznačajniji događaj Hrvatske povijesti, kada su našim plemićima, vojskovođama i mecenama tadašnje Hrvatske politike odrubljene glave u borbi za pravicu, banu grofu Petru Zrinskom i knezu Frani Krsti Frankopanu u Bečkom Novigradu. Ove naše povijesne osobe pokrenule su pobunu protiv neiskrene i omalovažavajuće politike Bečkog dvora i cara Leopolda 1. Pobuna se sastojala u stalnom omalovažavanju i uspješnoj obrani ovih krajeva od Osmanlijskih provala, te povratu zauzetih teritorija Osmanlijama. Isto tako, protivno zaključcima Hrvatskog plemstva na Cetinskom saboru 1526. g. o obvezama cara i Dvora prema banovini Hrvatskoj i Hrvatskom plemstvu. Kada je pobuna osujećena 1670. g., pokretači pobune, ban P. Zrinski i knez Fran K. Frankopan, dobrovoljno odlaze caru na oprost u Bečki Novigrad, gdje su zatočeni i suđeni a 30. travnja 1671. g. i sramotno pogubljeni. Nakon sramotnog pogubljenja, njihove obitelji su uništene a imanja opljačkana, a grobna mjesta premještana i skrnavljena. Nakon nekoliko preseljenja, naši su plemići premješteni na mjesno groblje 1885. g. a odatle su im zemni ostaci 1919. g. premješteni u Zagrebačku katedralu, gdje se i sada nalaze u organizaciji Braće Družbe Hrvatskog Zmaja. Po obilasku Bečkog Novigrada, 1999. g. članovi Zmajskog stola iz Karlovca, DBHZ u sastavu: dr. sc. Milan Kruhek, ing. Zvonimir Gerber i ing. Ivan Rapić, pronalaze zapušteno grobno mjesto na mjesnom groblju i donose odluku o uređenju istog. Grobno mjesto je 2.000. g. uređeno, iako sada prazno, ali za spomen na naše plemenitaše, i dalje se posjećuje. Posjetili smo i mjesto pogibije u dvorištu nekadašnje oružane a sada gradskog parka, gdje su položeni vijenci i upaljeni lampioni za naše velikaše u podnožju bisti koje su postavljene 2020. godine. Isto tako, posjetili smo i katedralu uz čije temelje su jedno vrijeme počivali njihovi zemni ostaci a gdje se i danas nalazi sramotna ploča koja govori o tom događaju. Dokazano je kako je ovo suđenje bilo ništavno, protuzakonito i sramotno a uređenjem gradskog parka, sada se želi postaviti i dio zida na sjećanje za postavljene ploče sa mjesta stratišta, koje su sada sklonjene. Danas na prostoru parka evocirane su povijesne činjenice o ovom događaju gdje su o tome govorili: Veleposlanik R. Hrvatske u R. Austriji, Veliki meštar Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, župan Međimurske županije, Zapovjednik Čakovačke garde i dogradonačelnik Bečkog Novigrada. U katedrali je slavljena i sv. misa za naše velikaše sa svećenikom iz Gradišća. Svečanost su oplemenili članovi Crkvenog zbora iz Gradišća, gradišćanski Hrvati. Danas smo upoznali veliki i slavni dio naše povijesti koja se polako zapostavlja, pogotovo u našem gradu Karlovcu.

 

29.04.2023. - obilježili smo Dan planeta Zemlja u prostoru Novigrada na Dobri, a pored orijentacije i iznalaženja naše pozicije na zemljovidu, postavili smo i šator od šatorskih krila. Na prostoru koji smo odabrali, vatru je založio Bruno iz prve. Svi su pripremili štapove za pripremu hrane na žaru. Po postavljanju šatora od 3 šatorska krila, skupljali smo ljekovito bilje koje smo pronašli na terenu. Tako je tu pronađen plućnjak, bijeli gavez, biskupska kapica, kozja brada, mrtva kopriva, paprat, stelja, obična kopriva, divlja jagoda, maslačak i žabljak. Nakon ugodne šetnje po šumi i prikupljanja ljekovitog bilja, pojeli smo pripremljenu hranu uz vatru. Sklonili smo naš šator i složili šatorska krila, te se spustili na mjesno groblje. Posjetili smo grobno mjesto našeg dobrotvora i podupiratelja, gen.zbora Pavla Miljavca, odali mu poštu i prisjetili se njegovog druženja na našim izložbama. Po povratku sa ove naše ugodne i zanimljive aktivnosti, svratili smo i u stari Frankopanski grad "Novigrad na Dobri", iz 14. st. od kuda je i krenula poznata povijesna pobuna naših plemića protiv cara Leopolda 1., koji se nije pridržavao dogovora koji je sklopljen još 1526. g. na Saboru u Cetingradu. Toga događaja ćemo se sutra prisjetiti.