04.02.2024. - u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Plitvička jezera, g. Ivica Jandrić, predsjednik i općine Plitvička jezera, g. Ante Kovačev, načelnik, sudjelovali smo na obilježavanju 32. obljetnice preleta pilota puk. Danijela Borovića iz avio-baze JNA u Željavi na aerodrom u Puli sa prvim nadzvučnim borbenim avionom MIG - 21 za Hrvatsku vojsku, 04. 02. 1992. godine. Sa nama je bio i drugi pilot HV-a koji je dopremio MIG - 21 u HV, puk. Ivica Ivandić. Okupili smo se na nekadašnjem najboljem podzemnom aerodromu u Željavi, iznad Bihaća. Ovaj aerodrom je bio osmišljen u vrijeme tzv. "hladnog rata", i kao novo oružje onoga doba, šifre: "Objekt KLEK - 505". Uvodno slovo održao je pilot puk. Danijel Borović i upoznao nas sa ovim objektom koji smo zajednički i obišli. Podzemni dio aerodroma ima 4 ulaza sa galerijama ukupne dužine 3,5 km. sa 4 galerije gdje se moglo smjestiti oko 60 nadzvučnih aviona MIG - 21, okupljenih u 117. lovački avio puk, podijeljenih u 124. i 125. lovačku eskadrilu i 352. izviđačku eskadrilu. Izgradnja ove baze započinje 1958./59. godine a završava 1968. g. u 1. fazi a zatim se završava još kasnije sedamdesetih godina. Aerodrom je bio zaštićen od nuklearnog udara od 20 KT i autonomnosti 30 dana, hermetički zatvoren. Povlačenjem JNA sa prostora priznate R. Hrvatske, aerodrom uništava JNA 16.05.92. i povlači se u aerodrome Banja Luka, Batajnica i Užice. Nakon razgleda i upoznavanja sa ovim objektom, odlazimo na sv. misu u Korenicu, župna crkva "sv. Jurja". Sv. misu slavi župnik, vlč. Mile Čančar uz Klapu HRM "sv. Juraj" koja je nastupila i na svečanoj akademiji nakon polaganja vijenaca i paljenju lampiona na spomen obilježje u Koreničkom parku. Ovdje su razna izaslanstva i udruge proistekle iz Domovinskog rata položili vijence i zapalili lampione za poginule branitelje kroz ratove. U Domu kulture održana je svečana akademija koju je uveličala Klapa HRM "sv. Juraj" a svoja iskustva i doživljaje sa sudionicima su podijelili gđa. Snježana Borović, puk. Danijel Borović i brig. gen. Željko Živanović, izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane. Uz vrlo ugodno vrijeme i okupljeno društvo, danas smo puno toga naučili, vidjeli i doživjeli.

 

14.01.2024. - sudjelovali smo na 14. tradicionalnom hodočašću u Gvozdansko, povijesno mjesto Hrvatskog velejunaštva. Moramo se vratiti u povijesno vrijeme od prije 446. godina, sada već davne 1578. godine. Utvrdu vlastelina Zrinski u to je vrijeme branilo dvjestotinjak hrvatskih branitelja koje već od rujna 1577. godine opsjeda višestruko jača Osmanlijska vojska. Pred Božić 1577. g. Ferhat-paša poziva treći puta branitelje da časno predaju utvrdu, spase živote i izvuku se iz utvrde. Branitelji odbijaju predaju riječima; "kako će to nama budući naraštaji oprostiti", Božić su preživjeli, a utvrdu nisu predali. Noći su postojale sve hladnije, nestaje polako hrane, goriva i baruta a nasrtaji Osmanlija sve žešći. U rano jutro, 14.01.1578. g. Osmanlije provališe u utvrdu a tamo sve tiho, mirno, ni žive duše, branitelji na položajima otvorenih očiju ali bez života i potpuno smrznuti. Zadivljen ovom gestom, bez presedana u svjetskoj povijesti, Ferhat -paša naredi sahranu ovih branitelja po kršćanskom obredu i sve ih sahrani na mjesnom groblju. Sahranjeni su po katoličkom obredu i vojnim počastima na mjesnom groblju. Tim žrtvama se danas poklanjamo i divimo a misno slavlje u mjesnoj crkvi predvodio je mons. Roko Glasnović, biskup dubrovački u koncelebraciji sa mons. Vladom Košićem, biskupom sisačkim i svećenicima iz ovih krajeva. Ujedno je sv. misa služena i za mjesnog svećenika, preč. Stjepana Bilitca, koji je preminuo prošle godine a pokrenuo je ovo hodočašće. Nakon sv. mise, kolona ponosa krenula je od mjesne crkve do spomen obilježja uz glavnu cestu od Gline prema Dvoru, gdje su položeni brojni vijenci i zapaljen lampioni za poginule branitelje kroz povijest, 1578., 1941. i 1991. godine. Na svečanosti i komemoraciji sudjelovali su brojni izaslanici političke i lokalne vlasti, brojne udruge iz Domovinskog rata i Povijesne postrojbe u R. Hrvatskoj. Na gradini je zapaljen i plamen slobode. Pri povratku, zaustavili smo se na spomen obilježju predaje 21. kordunaškog korpusa SVK, 09.kolovoza 1995. godine.

 

 

23.12.2023. - sudjelovali smo na paljenju 4. svijeće na Adventskom vijencu ispred Zorin doma, a obred je predvodio vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog sa Švarče. Donijeli smo Betlehemsko svjetlo a nakon molitve i prigodne homilije, lampione sa Betlehemskom svjetlom podijeli smo nazočnim zainteresiranim građanima i vjernicima. Prigodnu svečanost uveličao je crkveni zbor sa Švarče. Paljenju 4. svijeće pratio je i naš gradonačelnik, g. Damir Mandić sa suradnicima.