11.06.2022. - sudjelovali smo na prigodnom druženju za Dan branitelja grada Zagreba u Hrvatskom Leskovcu. U organizaciji Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata iz H. Leskovca, predsjednik g. Zdenko Kornet, mi smo priredili prigodnu izložbu naoružanja, ratnih fotografija i zemljovida iz našeg prostora, a HČZ grada Zagreba, predsjednik g. Rudi Klicper, postavio je svoje ratne fotografije o ratnim brigadama. OTK "Zlatni kotač", predsjednik g. Mladen Veršić, priredio je izložbu starodobnih vojnih vozila. Mi smo sudjelovali sa našim vozilom Fiat Campagniola, a promotivna vožnja je bila do Bratine gdje smo posjetili udrugu "Titanik - 100". Ovu udrugu sada vodi g. Kruno Žunac i upoznaje nas sa udrugom i aktivnostima koje provode. Po povratku sa promotivne vožnje, održan je prigodni program koji su priredili učenici OŠ "H. Leskovac", postavljeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima ovoga kraja. Nakon svečanog dijela programa, upriličeno je druženje sa domaćinima i gostima. Prije povratka u Klc., posjetili smo grob našeg starog prijatelja i pokretača naših Susreta, g. Želimira Meglaja na groblju u Lučkom. U kasno poslijepodne vratili smo se svojim kućama.

 

28.05.2022. - održali smo naš 20. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj, po predviđenom planu koji smo si zacrtali, u vrlo složenim vremenskim uvjetima. Na Susret se odazvalo 35 vozila, 10 motocikala i 23 terenca, a 2 vozila nisu bila u ovoj kategoriji. Predsjednik organizacijskog odbora, g. Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar Hrvatskih branitelja. Trasa promotivne vožnje bila je u istočnom dijelu naše županije, gdje su u Domovinskom ratu bila poljska skladišta MES-a, a prošli smo pored dva tijekom kretanja u Novigradu na Dobri. Posjetili smo Bazu Interventne postrojbe policije PU karlovačke u Erjavcu. Posjetili smo i OPG "Kovač", u Jaškovu, koji proizvode bučino ulje, orahe i lješnjake. Ovdje nas je dočekala i gradonačelnica Ozlja, gđa. Lidija Bošnjak. Svratili smo i u poznati restoran "Žganjer", gdje nas je gđa. Lidija Žganjer Gržetić upoznala sa poznatom štrudlom i Guinnessovom knjigom rekorda. Objedovali smo u Pastoralnom centru "sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri, a tu smo upriličili i vožnju u našem oklopnom transporteru M-60. Po povratku u Karlovac, posjetili smo Zavičajnu kuću KUD-a "sv. Ana" na Vučjaku. Planirano vrijeme povratka bilo je oko 19,00 sati, a cijelo vrijeme nas je pratila kiša. Na godinu planiramo isto jednu kratku turu uz upoznavanje našeg kraja.

https://cross-press.net/Docu/CROATIA/2022.05.28-SusretStardobnihVojnihVozila-Novigrad/

 

POZIV

PROGRAM

ORGANIZACIJSKI ODBOR

 

07.05.2022. - sudjelovali smo na Sajmu militarija u Matuljima koje je organiziralo Društvo kolekcionara militarije Liburnijskog kraja - predsjednik Damir Batistić. Mi smo izložili ratne fotografije, ratne zemljovide i projektile iz naše bogate Zbirke naoružanja i vojne opreme koju posjedujemo. Razmijenili smo iskustva sa mnogim sudionicima koji su izložili svoje predmete vezane za vojnu povijest, a neke koji su došli svojim starodobnim vojnim vozilima, pozvali smo na naš "20. susret" koji ćemo održati 28.05.2022. na prostoru grada Karlovca. Bilo je lijepo organizirano i korisno sudjelovanje na ovogodišnjem Sajmu, pa iskreno čestitamo organizatoru na ovoj manifestaciji.

www.poduckun.net

9. Međunarodni susret kolekcionara militarije okupio veliki broj izlagača i publike

 

30.03.2022. - u Studentskom centru, organizirali smo prigodnu izložbu ratne fotografije za obilježavanje 31. obljetnice borbene akcije na Plitvicama poznate pod nazivom "Krvavi Uskrs". Suorganizatori ove izložbe su PU Klc., HGZ, Studentski centar i učenici OŠ "Dragojla Jarnević". Sjećanje na ovu borbenu akciju za uspostavljanje reda i mira, kao i vraćanje NP "Plitvička jezera" u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske uz deblokadu magistralne ceste D - 1. Autori izložbe su g. Darko Bratić i brig./mir. Dubravko Halovanić. Učenici OŠ "D. Jarnević" priredili su prigodan program koji je oduševio nazočne. Skupu su se obratili: g. Željko Šančić, ravnatelj SC, g. Darko Bratić, načelnik PU Klc., dr. Nediljko Strikić, sudionik akcije, gđa. Maja Grba Bujević, saborska zastupnica i sudionica akcije, gen.zbora Josip Lucić, otvorio izložbu i sudionik akcije. Svi govornici su evocirali uspomenu na događaje od prije 31 godine. Predstavljen je i dokumentarni film "Krvavi Uskrs". Na otvaranju izložbe sudjelovali su i gđa. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice, g. Damir Mandić, gradonačelnik, gen.boj. Tihomir Kundid, NS H KoV-e, g. Robert Hranilović, zamj. zapovjednika JVP, gđa. Branka Hastor, ravnateljica GD CK klc., svi načelnici PP, članovi udruge SJP "Grom" i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Po otvaranju izložbe, nazočni sudionici su se okupili u ovom prostoru uz prigodna sjećanja i razmjenu doživljaja, a to je bio i naš cilj.