29.03.2021. - povodom 30. obljetnice borbene akcije MUP-a RH, postavili smo izložbu fotografija, naoružanja i dokumenata na sjećanje kada je uspostavljen javni red i mir, te povraćen Nacionalni park Plitvička jezera u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i deblokirana cesta D - 1, koja spaja sjever i jug R. Hrvatske. Zapovjedništvo ove borbena akcije uspostavljeno je u PU Karlovačkoj, a akcijom je rukovodio g. Marko Lukić, a snagama na terenu zapovjedao je g. Josip Lucić. Snage MUP RH činili su pripadnici Jedinice za posebne zadatke iz Rakitja, ATJ Lučko i Jedinice specijalne policije. Jedinica specijalne policije iz PU Klc. sudjelovala je u ovoj akciji kao borbeno osiguranje vanjskog prstena zajedno sa istom postrojbom iz PU Gospić. Akcija Krvavi Uskrs u punoj je mjeri pokazala s kojim žarom, zanosom i domoljubljem hrvatske snage spremno brane svoju domovinu. Nažalost, pri kraju akcije poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene Rakitje. U akciji je ranjeno 9 policajaca. U ovoj je akciji primjenjena nova taktika sanitetskog zbrinjavanja, jer je sanitetski tim hrvatskih snaga policije predvodio dr. Josip Husar. Uz Hrvatske policajce kojima je pružena pomoć na terenu, zbrinuti su i ranjeni pripadnici pobunjeničke milicije SAO Krajine, a sve u skladu s načelima humanosti i odredbi Ženevske konvencije. U akciju se uključila i JNA, ali kao tampon zona između naših i pobunjeničkih snaga sa cijevima okrenutim prema našim snagama. Prije otvaranja izložbe, u prostoru PU Klc. upaljene su svijeće za poginule policijske djelatnike tijekom Domovinskog rata, uz molitvu Policijskog kapelana, vlč. Andrije Markača. Nazočnima su se obratili prigodnim riječima brig./mir. Dubravko Halovanić, autor izložbe i dopredsjednik PP "KPV ZNG-91.", g. Darko Bratić, načelnik PU Klc. i gen.zbora/mir. Josip Lucić, koji je i otvorio ovu izložbu. Podijelio je svoje sjećanje iz razdoblja početka Domovinskog rata sa nazočnim gostima koji su sudjelovali na otvaranju izložbe.

 

10.02.2021. - u 62. godini, u rodnom Krašiću, napustio nas je hrvatski mučenik komunističkog režima, Blaženi kardinal Alojzije Stepinac. U Župnoj crkvi "Presvetog Trojstva" i voditelja župe, vlč. Ivana Vučaka, koncelebriranom sv. misom, slavljen je Spomendan na Blaženog kardinala Alojza Stepinca, a misno slavlje je predvodio msgr. Giorgio Lingua, Apostolski nuncij Svete stolice u R. Hrvatskoj, sa brojnim svećenicima. Pod epidemiološkim mjerama, a pod Stepinčevim geslom: "U tebe se gospodine uzdam" cijelo misno slavlje odvijalo se u očekivanju i proglašenju svetim. Blaženog Alojzija krasi pobožnost i svjedočanstvo istine, a progonjen je neistinom. Do sada iz svih nevolja izišao je kao pobjednik. Iskreno se nadamo i to priželjkujemo, kako će i ovu bitku dobiti na čast Oltara.

 

Naš prijedlog spomen obilježja u Logorištu za 30. obljetnicu bitke za Logorište:
ODBOR ZA IZGRADNJU SPOMEN OBILJEŽJA U LOGORIŠTU 

15.01.2021. - na spomen obilježju poginulima u Domovinskom ratu KŽ, na Trgu Hrvatskih branitelja, odražno je sjećanje na 29. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i upaljeni su lampioni za poginule branitelje. U organizaciji Grada Karlovca, udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata i GO HDZ-a, uz blagoslov i birane riječi msgr. Ferdinanda Vražića, prisjetili smo se događanja koja su uslijedila za ovo povijesno priznanje, 15. siječnja 1992. godine, kada je naša domovina postala samostalna i međunarodno priznata država. U to vrijeme vratio nas je g. Damir Mandić, gradonačelnik grada Karlovca. Na Trgu Hrvatskih branitelja okupili su se predstavnici udruga i organizacija u respektabilnom broju, poštujući epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi.

 

10.12.2020. - zajedno s Memorijalnim centrom Hrvatskih branitelja "Damir Pintar" iz Karlovca i našom udrugom, organizirali smo obilježavanje 21. obljetnice smrti Prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na današnji dan napustio nas je naš prvi predsjednik koji je bio i prvi zapovjednik Hrvatske vojske, a uspješno je vodio sve borbene akcije i operacije koje su uokvirile našu današnju državu, obranili smo se od agresije, oslobodili okupirana područja i mirno integrirali dio okupiranog prostora istočne Slavonije. Država je međunarodno priznata i danas kao članica u sklopu Euoropske unije. To je bila vizija predsjednika Tuđmana. Kao časnik JNA, nije se slagao sa jednoumljem tadašnjeg partijskog sustava, pa je bio izložen šikaniranju i oduzimanju građanskih prava, na raznim montiranim procesima osuđivan i zatvaran u jugoslavenske kazamate, a nije klonuo duhom i imao je svoj cilj. Mi ga pamtimo kao stvaraoce naše države i sjećamo ga se kao takvoga pa smo to danas i pokazali. Na današnjoj komemoraciji sudjedovali su članovi udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata i članovi Gradskog odbora HDZ-a na čelu sa g. Damirom Mandićem, predsjednikom i našim gradonačelnikom.