10.06.2023. - sudjelovali smo na 11. međunarodnom susretu kolekcionara militarija u Matuljima. Ovaj lijepi i koristan susret je organizirao g. Damir Batistić već 11. godinu, sa udrugom Kolekcionara militarija Liburnijskog kraja iz Opatije. Na susret su se odazvali razni kolekcionari militarija, maketari maketa borbene tehnike i zrakoplovstva, starodobnih vojnih vozila, raznih potrepština vojnog porijekla, značaka, oznaka, minijatura, fotografija i ostataka dijelova naoružanja. Mi smo izložili ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata sa našeg prostora i ratnih fotografija sa naše 1. izložbe rata u Ukrajini. Izložili smo i minsko - eksplozivna sredstva u edukativne svrhe radi preventivnog upoznavanja šire zajednice sa opasnošću koja još uvijek vreba u nekim dijelovima naše Domovine. Na sajmu smo uspostavili puno novih kontakata za daljnju suradnju i druženje u sličnim aktivnostima.

 

03.06.2023. - po redovnom planu izobrazbe, boravili smo na terenu u Novigradu na Dobri. Kako je cijelo vrijeme kišilo, izobrazbu smo održali na terasi jedne vikendice. Obrađene su teme iz topografije: Snalaženje na zemljovidu, orijentacija i mjerenja. Podigli smo i dio našeg šatora, radi pregleda i upoznavanja sa rukovanjem. Pripremili smo si i objed na žaru. Uz cvrkut ptica i pojavu sunčanih zraka, vratili smo se kućama, odmoreni, osvježeni i spremni za nove avanture, kako školske tako i svakodnevne.

 

30.05.2023. - ispred Zapovjedništva H KoV-e, sudjelovali smo na obilježavanju 33. obljetnice Dana državnosti, kada je 1990. g. po prvi puta nakon više desetljeća konstituiran višestranački Hrvatski sabor i stvorena je današnja Hrvatska država. Zahvaljujući vizionaru i Prvom Hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, stvorena je današnja naša Domovina. Stvaranje Domovine bilo je popraćeno pobunom Srpske manjine i otvorenim ratom u kojem su mnogi stradali i dali svoj život na oltar Domovine. Tih stradalih i nestalih Hrvatskih branitelja danas smo se prisjetili uz postavljanje prigodnih vijenaca i paljenje svijeća. Nakon svečanosti ispred Zapovj. H KoV-e, služena je sveta misa za sve stradale branitelje u kapelici "blaženog Alojzija Stepinca" u zapovjedništvu. Sv. misu su popratili i uveličali članovi Policijske klape "sv. Mihovil". Posjetili smo i TT zbor ispred Sportske dvorane. Svim Hrvatima, Hrvaticama, građanima Republike Hrvatske, roditeljima poginulih branitelja, policajcima, vojnicima, dočasnicima, časnicima i braniteljima, čestitamo Dan državnosti.

 

27.05.2023. - organizirali smo i proveli tradicionalni 21. međunarodni susret starodobnih vojnih vozila u R. Hrvatskoj. U čast 32. obljetnice ustrojavanja većine postrojbi HV, Danu OSRH i Danu H KoV-e, ovogodišnje okupljanje bilo je na r. Korani ispred restorana "Lana Korana". Predsjednik organizacijskog odbora bio je gen.puk. Mladen Kruljac, dopredsjednik HGZ-a, koji je i otvorio ovogodišnji susret uz nadahnuti i sadržajni govor. Na otvaranju ovogodišnjeg susreta nazočili su i predstavnici grada, županije i Policijske uprave. Odazvalo se 33 vojna vozila i vozača, 24 terenca i 9 motocikala. Nakon okupljanja, registracije pristiglih vozila i vozača, vojničkog doručka i svečanog otvaranja, krenuli smo u promotivnu vožnju i obilazak južnog dijela naše županije, u međuriječju rijeka Korane, Mrežnice i Dobre na crti bojišnice iz razdoblja Domovinskog rata. Obišli smo Experience centar Nikola Tesla i Aqatiku a zatim posjetili Martinšćak, TT - 345, našu posebno važnu obrambenu točku tijekom Domovinskog rata. Nazočni su upoznati sa važnošću ove točke kao glavne promatračnice na našoj strani za brojne naše postrojbe koje su borbeno djelovale na ovom prostoru. Sljedeća naša točka bila je na prostoru Barilovački Cerovac, gdje smo posjetili župnu krajišku crkvu "Presvetog Trojstva" i Dom Udruge specijalne jedinice policije "Grom", koji upravo uređuju ovi marljivi članovi. U doba Domovinskog rata, ovdje nam je bila jedna od važnijih otpornih točaka za obranu međuriječja gdje su se smjenjivale postrojbe u očuvanju toga prostora. Sljedeća točka na našem putu bilo je novo otkriveno arheološko nalazište "Gradina" iz 4. st. kao Rimski logor a kasnije utvrda novim stanovnicima Japodima i Slavenima. Promotivnom vožnjom dolazimo do Pastoralnog centra "sv. Vinko Paulski" u Novigradu na Dobri, gdje se odmaramo i družimo uz kvalitetno pripremljen vojnički grah vrijednih djelatnika ovoga centra. Ovdje dijelimo zahvalnice našim vozačima, suradnicima i podupirateljima. Plakete dobivaju tri naša stalna sudionika već 21 godinu: Ivan Kosturić, Ivan Skender i Ivan Končić. Najstariji sudionik je Želimir Krističević (OTK Zagreb), najstarije vozilo imao je Slavko Jandrečić, (Jeep Wilys iz 1943. g., OTK "Zlatni kotač"), najstariji motocikl ima Dražen Car, (Honda CB 750 iz 1969. g., OTMK "Karlovac"). Najkompletnije vozilo imao je Dominik Horvat, (Fiat Campagniola 1107 iz 1976., OTK "Zlatni kotač"). Najmlađi sudionik susreta je Toma Bačani, star 4,5 g. OPG "Polović" nam je pripremio svoje proizvode od malina, kupina i aronije. Položili smo i lampione na spomen obilježje stradalim mještanima kroz ratove kao našem podupiratelju gen.zbora Pavlu Miljavcu na mjesnom groblju. Ovdje smo upriličili i vožnju našim oklopnim transporterom OT M-60 "sanitet". Nakon ugodnog i sadržajnog druženja, u planiranom vremenu vratili smo se na polaznu točku i srdačno se rastali sa porukom, doviđenja na idućem susretu.

ČLANAK

 

08.05.2023. - sudjelovali smo na otvaranju Expirience centra Nikola Tesla u Karlovcu. Prije 150 godina, 1873. g. maturirao je Nikola Tesla na Realnoj gimnaziji, pored koje se sada nalazi Interpretacijsko - motivacijski centar posvećen nenadmašnom znanstvenom umu, kojem mnogi tepaju kako je izumio 21. stoljeće. Na otvaranju Centra uz dan Europe na bogatom umjetničko glazbenom programu sudjelovali su brojni znatiželjnici, politički dostojnici lokalnog i republičkog nivoa. Ravnateljica, gđa. Martina Marušić Britvec prva se obratila nazočnima a nakon gradonačelnika, g. Damira Mandića i županice, gđe. Martine Hajdin Furdek, Centar je otvorio Predsjednik Vlade g. Andrej Plenković. Nazočnima se obratio i turistički vodič u ulozi Nikole, Boris Šušnjar. Iz Brisela se javila naša Europarlamentarka gđa. Sunčana Glavak i čestitala na otvaranju ovoga Centra. Uz pomoć ilustracija, animiranih i dokumentarno-igranih filmova, projekcija, misaonih igara otkriva se Teslina životna filozofija. Ovdje se može saznati kako je došao do svojih najvećih izuma. Kako se zainteresirao za elektricitet zahvaljujući svom profesoru fizike, Martinu Sekuliću, do dolaska u New Yourk gdje stječe svjetsku slavu revolucionarnim izumima. U Centru se može istraživati Teslin um i saznati nešto o njegovom životu, inspirirati se njegovim radom i probuditi vlastita kreativnost, dobro se zabaviti a izložene eksponate možete osjetiti ili očima ili ušima ili dodirom. Centar se prostire na 800 kvadrata prostora u tri etaže gdje dominira veliki Teslin portret.