04.04.2023. - u organizaciji PU Karlovačke i suradnji GD CK Klc., CZ KŽ i PP "KPV ZNG-91." na Gradskoj tržnici upriličili smo predstavljanje minske opasnosti u našoj županiji. Ova aktivnost organizirana je temeljem Svjetske akcije svjesnosti o minskoj opasnosti pod radnim nazivom: "manje oružja - manje tragedija", jer je mjesec travanj proglašen "mjesecom svjesnosti o minskoj opasnosti". Mi smo izložili našu kolekciju PP, PT mina i UBS-a, (ubojnih borbenih sredstava). Na ovoj akciji obratile su se gđa. Martina Furdek Hajdin, naša županica i gđa. Anita Gračan, djelatnica PU Klc.

 

03.04.2023. - u Opatiji je HČZ Liburnije organizirao prigodnu izložbu sa udrugom "Kolekcionara militarija Liburnijskog kraja" i Povijesnom postrojbom "Karlovački počasni vod ZNG-91." temeljem događanja na Plitvicama. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata, makete borbene tehnike, MTS, pješačko naoružanje, projektili, odore i dokumentarni filmovi. Na otvaranju izložbe obratio se g. Jure Krišto, član Predsjedništva HČZ-a Liburnije i prisjetio se ratnih događanja iz razdoblja Domovinskog rata sa ratišta koja je sa suborcima prošao a što je zabilježeno i prigodnim fotografijama. O izložbi i ratnom putu postrojbe "Opatijski štakori" evocirao je uspomene brig. gen. Frano Primorac, predsjednik HČZ-a Liburnije. Izložbu je otvorio i prisjetio se ratnih događanja g. Fernando Kirigin, gradonačelnik grada Opatije i zahvalio na postavljanju ove poučne i korisne izložbe. izložba će biti otvorena do ponedjeljka 10.04. a možda se i produži ako bude interesa jer je Opatija puna gostiju za Uskršnje blagdane.

 

 

25.03.2023. - proveli smo današnju akciju "Pozdrav proljeću", koju smo planirali po Godišnjem planu aktivnosti. U povodu Dana šuma i šumara, te dolasku proljeća, ovu aktivnost proveli smo na Martinšćaku (TT-345), našem glavnom promatračkom mjestu i utvrdi iz razdoblja Domovinskog rata. Po dolasku na ovu visinsku točku našim vozilom AR-55, založili smo vatru kako bi paralelno sa našim aktivnostima priredili i objed na žaru. Tu su se svi pokazali vrlo agilno i ubrzo je taj dio bio primjerno odrađen. Upoznali smo se sa ovim objektom, izvršili orijentaciju u prostoru i upoznali se okolnim zemljištem. Uvježbali smo i nekoliko osnovnih čvorova koji su nam potrebni u našim aktivnostima: ambulantni, zastavni, policijski i skraćivaljku. Obišli smo i neke još vidljive instalacije iz razdoblja Domovinskog rata, koje su odigrale važnu ulogu pri obrani ovoga prostora. Kako je vrijeme bilo promjenljivo, kako i dolikuje proljeću, u naletu kiše, povukli smo se u bazu i završili sa današnjim druženjem koje je bilo kratko, ali vrlo ugodno i sadržajno.