06.11.2022. - obilježena je 31. obljetnica proboja tenkova iz kasarne u Logorištu, danas u s. Belaj. Svetu misu i prigodnu homiliju vodio je msgr. Ferdinand Vražić, prisjećajući se nevinih žrtava i stravične materijalne štete koju su počinili vojnici i pobunjeni Srbi prilikom proboja kroz Belajske Poljice - Belaj - Podvožić - Ladvenjak - Selište - Markušiće i Dolnji Velemerić. Uz msgr. F. Vražića, sudjelovali su i svećenici ovoga kraja. Proboj je započeo 04. studenog i nakon pretrpljenog borbenog neuspjeha, kolona se vraća u kasarnu gdje zapovjednik ppuk. B. Hercegovac donosi odluku o ustrojavanju probojne kolone borbenih vozila i kolone kamiona sa borbenom opremom, streljivom i MTS koja kreće 05.11. u 14,30 sada u smjeru s. Ladvenjka. Kako izvještava k-dant Hercegovac, kolona se pod borbom probija do s. Markušića gdje zanoćuje i nastavlja 06.11. do D. Velemerića, a u 10,00 prelazi čelom kolone most na r. Korani u s. Malići i u 11,00 čelom kolone izbija u Vojnić. Prilikom ovoga proboja, jedinstvenog u 5. VO tadašnje JNA, poginulo je 18 civila, 19 branitelja HV i 13 vojnika tzv. JNA i rezervista. Nakon sv. mise, vijence i upaljene svijeće za žrtve ovoga proboja i sve žrtve kroz ratove na ovom prostoru, postavili su na spomen obilježje gđa. Martina Furdek Hajdin u ime MHB i KŽ, g. Ivan Jušić u ime MORH-a, NO g. Dražen Peraković, g. Tomislav Boljar, gen. J. Stojković i gđa. K. Srakovčić ispred grada D. Rese. Prigodna sjećanja na ovaj događaj, održali su gđa. Martina Furdek Hajdin, gen. Josip Stojković, g. Ivan Jušić, a udruge proistekle iz Domovinskog rata, upalili su prigodne lampione. Prigodno evociranje uspomena na ovaj dan održao je puk./mir. Stjepan Brnardić, sudionik ovoga događaja.

 

31.10.2022. - sudjelovali smo na polaganju vijenaca i paljenju lampiona za Sve svete. Ovu aktivnost organizirali su u Zapovjedništvu HKoV-a, a vijence i lampione postavili su delegacije iz sastava MORH-a, PU Klc., županije i grada. Udruge proistekle iz Domovinskog rata postavili su upaljene lampiona. Blagoslov i prigodnu homiliju održao je vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan u Z. H. KoV-e, prisjećajući se svih svetaca kao običnih ljudi i apostola koji su slijedili Isusa za njegova života, a kasnije širili vjeru po svijetu.

 

04.10.2022. - u OŠ. "Braća Seljan" organizirali smo prigodnu izložbu povodom 31. obljetnice stravičnog napada na naš grad pod radnim nazivom: "Naš ranjeni grad - 1991. g.". Izložbu smo zajednički sa školom svečano otvorili danas u 11,00 sati, a učenici su priredili prigodan program koji je oduševio nazočne. Na izložbi su govorili; gđa. Marija Šćulac, gđa. Draženka Sila Ljubenko, gđa. Jasmina Budinski, ravnateljica OŠ, g. Špiro Janović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i gen. zbora Pavao Miljavac, koji je i otvorio izložbu. Izložili smo povijesne zemljovide, ratne fotografije, sredstva veze, zbirku projektila, pješačko naoružanje i MES. Grad kao suorganizator našeg 11. crossa, pomogao je u organizaciji crossa, pa je gđa. Draženka Sila Ljubenko, pročelnica iz GUK-a, podijelila priznanja, nagrade knjigom, medalje i pehare za prve tri plasirane ekipe. Podijeljene su i zahvalnice suradnicima koji su pomogli u organizaciji i provođenju 11. crossa. Nakon otvorenja izložbe, učenici i gosti pogledali su izložene eksponate i fotografije uz sjećanje na naše branitelje koji su svojom hrabrošću, znanjem i lukavstvom nadmudrili i osujetili neprijateljska osvajanja i na ovim našim prostorima. Izložbu i cross organizirali smo u sklopu obilježavanja tradicionalne manifestacije "Sjećanje na Turanj". Izložba će ostati otvorena do 18.10. i može se razgledati u ovoj školi.

 

01.10.2022. - organizirali smo i proveli tradicionalni 11. orijentacijski cross za više razrede osnovne škole pod radnim nazivom "Crtom Turanjske bojišnice". Prijavilo se 15 ekipa, a na startu se pojavilo 13 koje su sve obišle zadanu trasu u dužini cca 14 km. Sudjelovalo je 6 OŠ; "Švarča", "Turanj", "Braća Seljan", "Dragojla Jarnević", "Banija" i "Rečica". Natjecatelji su bili zainteresirani i savladali kompletnu stazu u predviđenom vremenu. Pobijedila je ekipa OŠ "Švarče" sastava: Roko Trupković, vođa ekipe, David Banović i Matej Bunčić. Drugoplasirana ekipa je ekipa "Kralj Dmitar Zvonimir", OŠ "D. Jarnević" sastava. David Bijelić, vođa ekipe, Kristiano Vukušić i Jan Šestak. Trećeplasirana ekipa je ekipa "Banija 1" iz OŠ "Banija", sastava: Luka Turković, vođa ekipe, Marko Fičko i Tara Vidiček Ljubojević. Natjecatelji i mentori pohvalno su se izrazili o ovoj aktivnosti jer su danas djeca pokazala zainteresiranost za povijest grada, županije i Domovinskog rata.

 

24.09.2022. - sudjelovali smo na poziv Zveze Slovenskih častnikov Metlike na tradicionalnom obilježavanju poznate akcije "Vranov let" iz razdoblja NOB-a. Davne 1943. godine, na tada oslobođenoj teritoriji u Beloj Krajini, organizirano je prebacivanje ranjenika sa ovog prostora u talijansku Američku bazu kod grada Barija, transportnim avionom "Dakota 3 C". Na ovogodišnjem obilježavanju bio je i jedan od tih spašenih ranjenika već u poznim godinama. Na privremeno uređenom uzletištu, tadašnji partizani uredili su pistu odakle je u nekoliko navrata bilo polijetanje i slijetanje ovakvih zrakoplova koji bi dovozili humanitarnu pomoć iz baze u Bariju, a odvozili ranjenike na liječenje. O ovom događaju, govorili su: g. Darko Zevnik, gradonačelnik, g. Marijan Križman, predsjednik Oslobodilne fronte, g. Marijan Šarec, ministar obrane R. Slovenije, gđa. Polona Kambić, parlamentarka R. Slovenije, a svečanosti su nazočili još i gđa. Helen Tizdel i g. Samuel Kalić iz Veleposlaništva Velike Britanje. O ovom događaju knjigu je napisao g. Ralf Čerčils, američki građanin, sudionik ove akcije. Na svečanosti su nastupili vojnici Počasno - zaštitne bojne, ženski pjevački zbor iz Metlike te učenici OŠ sa recitacijama. Nastupili su i kostimirani pripadnici 1. Dolenjskog partizanskog odreda. Nakon planiranog programa, za sudionike je priređen prigodan domjenak. Mi smo još posjetili g. Alfonza Baškovića, kolekcionara povijesnog oružja i upoznali se sa njegovom zbirkom naoružanja i vojne opreme koju marljivo skuplja i izlaže u svojoj kući. Proveli smo ugodan dan i lijepo druženje sa našim prijateljima, Časničkim zborom i Veteranima Bele krajine.