29.10.2023. - sudjelovali smo na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja Ozaljskog bataljuna u sastavu 129. br. HV i Danu Ozaljskih branitelja. Obilježavanje je organizirala Udruga veterana i dragovoljaca KŽ - ogranak "Zrinski - Frankopani" iz Ozlja, na novom spomen obilježju u Vivodini. Ovo spomen obilježje je izgrađeno 2021. g. za sve žrtve ratova na ovom prostoru, poraća i Domovinskog rata. ukupno je upisano 362 žrtve ratova i poraća, te 11 žrtava ovoga kraja u Domovinskom ratu. Na ovoj svečanosti paljenja lampiona i evociranja žrtava sudjelovali su gen. Ivan Pokaz iz MHB, predsjednik UVDDR, gđa. Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica KŽ, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, MUP PU Klc., Udruga VDDR iz Pakoštana, Udruge veterana rata za Sloveniju iz Bele Krajine i Dolenjske te Časnički zbor iz Bele Krajine i Metlike. Kako je naglasio župnik župe sv. Lovre, ovdje u Vivodini, vlč. Andrija Markač, ovdje je živjelo više od 3.500 stanovnika prije 2. sv. rata, a sada oko 500. Veliki je to demografski gubitak teško se oporavlja ovaj kraj. Puno je ljudi iselilo nakon 2. svj. rata, a sada se neki mlađi i vraćaju u rodni kraj na temelje koji su njihovi roditelji i djedovi napustili prije 60 - 70 godina. Nakon blagoslova i evociranja uspomena, kolona je krenula na sv. misu u župnu crkvu gdje je za sve žrtve prikazana sv. misa. Nakon mise u Vatrogasnom domu organizirano je druženje uz prigodni program i domjenak.

 

03.10.2023. - u Vojarni 110. br. ZNG na Kamenskom, a u povodu 32. obljetnice ustrojavanja Inženjerije, 15. obljetnice Inženjerijske pukovnije i Vojne kapelanije "sveti Anđeli čuvari" te Danu Inženjerije, održano je prigodno obilježavanje uz svečani postroj, otkrivanje prigodne spomen ploče i naše izložbe ratne fotografije, naoružanja i dio kolekcije topničkih projektila. Na svečanom postroju koji je primio i izvršio pregled gen.boj. Kundid, zamjenik zapovjednika H KoV-e, prigodno su se obratili i čestitali Dan inženjerije županica KŽ, gradonačelnik i brojni gosti. Svetu misu za poginule branitelje i blagoslov spomen ploče upriličio je Vojni biskup, msgr. Juraj Bogdan. Izložbu je otvorio puk. Miroslav Car, zapovjednik pukovnije a prigodne pehare, priznanja, medalje i poklone podijelio je gradonačelnik Damir Mandić, učenicima koji su postigli ekipna 1., 2. i 3. mjesto na Orijentacijskom cross-u "Crtom Turanjske bojišnice". Izložbu su posjetili dočasnici Slovenske vojske u sklopu obilaska Inž. pukovnije u Karlovcu. Vojnici, gosti i učenici sa zanimanjem su razgledali izloženo naoružanje iz razdoblja Domovinskog rata, ratne fotografije i dio zbirke topničkih projektila

 

30.09.2023. - organizirali smo 12. orijentacijski cross za osnovnoškolce u obilasku dijela crte bojišnice i sjećanju na Turanj. Prijavljeno je 16 ekipa iz 6 naših osnovnih škola i to: "Švarča", "Turanj", "Braća Seljan", "Rečica", "Dragojla Jarnević" i "Banija". Startalo je 15 ekipa a stazu je obišlo 13 ekipa. Dužina staze je bila oko 12 kilometara sa 6 KT. Na svakoj KT učenici su odgovarali na po 3 pitanja iz povijesti grada Karlovca, naše županije i Domovinskog rata. Dvije ekipe su odustale tijekom obilaska staze i nisu završile takmičenje, što nam je žao jer je staza bila koncipirana ujednačeno bez velikih uspona i strmih padova, uz normalnu šetnju se mogla savladati za 3 sata. Najbolje rezultate postigla je ekipa "Spartanci" iz OŠ "D. Jarnević" sastava: Noa Kralj - vođa ekipe, Leon Opačić i Borna Dugi, članovi. Drugo mjesto osvojila je ekipa "Banija - 2" sastava: Marko Fičko - vođa ekipe, Ivano Mesec i Luka Pereško, članovi. Treće mjesto osvojila je ekipa "Banija - 1", sastava: Lucija Dropulić - vođa ekipe, Ana Čurilović i Tara Kranjc, članice. Iskrene čestitke ovim uspješnim ekipama. Uz današnje lijepo vrijeme, ugodno druženje i ugodnu šetnju uz upoznavanje kraja u kojem živimo, učenici su bez teškoća savladali zadanu stazu i veseli se vratili na poziciju starta. Nadamo se kako smo uspjeli u našem naumu sa malo truda i dobre volje zadovoljiti i oraspoložiti učenike sa današnjom aktivnosti na svježem zraku i ugodnom suncu. Čestitamo svim učenicima na današnjem trudu a mentorima zahvaljujemo na zalaganju i potpori koju su nam pružili. Nadamo se i narednim aktivnostima.

 

23.09.2023. - Uređenje skladišta,u prostoru strelišta na Jamadolu, grupa naših članova odazvala se pozivu predsjednika i presložili smo i posložili sredstva koja ovdje čuvamo. Prostor smo očistili od smeća i paučine te presložili vojne sanduke, ostatke topničkih i minobacačkih projektila, minobacače iz razdoblja Domovinskog rata koji su rađeni u našim tvornicama za naše branitelje, naoružanje i raznu opremu. Kompletirali smo neka sredstva i odabrali ostatke projektila koje još treba urediti i pripremiti za izlaganje na našim izložbama. Presložili smo i naoružanje, razne sanduke i minobacače za izlaganje na budućim izložbama. Članovi udruge su sa zanimanjem prionuli radu i upoznavali se sa pojedinim sredstvima koje posjedujemo u našoj Muzejskoj zbirci.

 

16.09.2023. - povodom 30. obljetnice pogibije našeg heroja i pilota, puk. Miroslava Perisa, u OŠ "Banija" priređen je prigodni program učenika ove škole a Udruga specijalne policije "Grom", organizirala je prigodni 6. ultramaraton od škole u Karlovcu do Sošica, rodnog mjesta obitelji Peris. Na početku programa sve nazočne su pozdravili predstavnici županije, MHB, grada, Zapovjed. H KoV-e, PU Klc., ravnateljica škole, gđa. Antonija Mastelić, udruge "Grom" i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zapaljeni su lampioni i postavljen je cvjetni aranžman ispod spomen ploče u predvorju škole, najprije obitelji Peris a zatim svi nazočni. Maratonci su krenuli na svoj maraton a ostali sudionici vozilima su došli na groblje u Hrnetiću, gdje je sahranjen pilot puk. M. Peris. Na grobno mjesto postavljeni su lampioni i cvjetni aranžman a nadletio nas je borbeni avion MIG - 21 HRZ-a u brišućem letu. Naši predstavnici su isto sudjelovali u ovoj aktivnosti. Ovdje je bio nazočan i brig. pilot Ivan Selak, koji je bio vođa grupe pare aviona u izvršenju borbene zadaće 14.09.93. g. i zadnji je bio sa pok. puk. M. Perisom. Ponosni smo što je pok. puk. M. Peris bio naš sugrađan i ratni kolega utkan u obranu Republike Hrvatske i našeg grada.