24.02.2023. - u našem kazalištu "Zorin dom", organizirali smo prigodnu izložbu ratne dokumentarne fotografije pod radnim naslovom: "rat u Ukrajini i Domovinski rat u KŽ - sličnosti i razlike" kao potporu hrabrim braniteljima Ukrajine. Na izložbi su izložene ratne fotografije iz razdoblja Domovinskog rata na našem prostoru iz naše bogate arhive i ratne fotografije iz Ukrajine koje su prikupili naši sugrađani iz Ukrajine a sada trenutno nastanjeni u Karlovcu. Uz izložene dokumentarne fotografije, izložili smo i topničke projektile raznih kalibara, koji svakodnevno padaju sa neprijateljskog prostora po Ukrajini i Ukrajinskim braniteljima na crti bojišnice kao i civilnom stanovništvu. Prigodno predavanje o sličnosti i razlikama ovih ratova održao je brig.gen. Frane Tomičić, potpredsjednik HGZ-a. Na izložbi je prigodnu riječ održao i g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća. Skupu se prigodno obratio i izaslanik Veleposlanika Ukrajine, g. Serhi Horopah, Prvi savjetnik u Veleposlanstvu. Naglasio je sličnosti u ovom ratu sa Domovinskim ratom i zahvalio se građanima grada Karlovca, lokalnoj samoupravi i svima koji pružaju potporu njegovim sunarodnjacima na svim nivoima u ovim teškim vremenima koje proživljavaju a pogotovo branitelji na crti bojišnice u Ukrajini.

Na izložbi je nastupio i Prvi orkestar Ukrajinaca u Karlovcu sa prigodnim glazbenim programom. Skup su podržali i brojni branitelji udruga proisteklih iz Domovinskog rata na našem prostoru. Izložbu je otvorila gđa. Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije i pohvalno se izrazila na trudu koji je uložen za postav ove izložbe a poželjela je brzo okončanje ratnih sukoba u Ukrajini. Večerašnji program je vodila Karlovačka glumica Lovorka Trdin. Pored Članova HGZ-a: gen.boj. Josipa Stojkovića, brig.gen. Frane Tomičića i brig. D. Halovanića, izložbi su nazočili i brig.gen. Željko Gašparić, brig.gen. Rudi Brlečić kao i brig. Josip Tomačić, zapovjednik 110. br. ZNG. Iz PU Klc. nazočio je g. Tomislav Bosiljevac, viši policijski inspektor. Izložba ostaje otvorena do 06. ožujka. Posebno zahvaljujemo tiskari "Pećarić & Radočaj" i aranžerstvu "Barjaković" na pomoći i potpori u pripremi izložbe. Slava Ukrajini - herojima slava!

 

18.02.2023. - po našem redovnom planu aktivnosti, danas smo bili na izobrazbi u našoj park šumi Kozjači. Upoznali smo se sa zemljovidom i kompasom, kretali se po zemljovidu i mjerili azimute. Na lovačkoj kućici smo upoznali lovce LU "Dubovac - grupa Švarča" u akciji uređenja okoliša kućice uz lovačke specijalitete koje smo i mi konzumirali. Upoznali smo načine kretanja na terenu i svladavali razna iznenađenja na terenu. Osposobili smo se u paljenju vatre na terenu i pripremi hrane na žaru. Svaki naš član samostalno priprema sebi hranu na terenu. S ovakvim načinom osposobljavanja i boravka u prirodi nastavit ćemo i dalje tijekom godine. Upoznali smo povijesno i dio šume Kozjače. Pomalo umorni ali napunjenih baterija za nastavak svakodnevnih aktivnosti, vratili smo se sa današnje izobrazbe oko 13 sati.

 

 

01.02.23. - sudjelovali smo na otvaranju spomen ploče na šetalištu poginulog puk. Miroslava Perisa, pilota HRZ-a, sa njegovim podacima. Ploču su postavili mještani GČ Novi centar, na čelu sa gđom. Ivanom Mehle, koja se je ovom prilikom prisjetila pilota M. Perisa. Ploča je postavljena na rođendan pilota M. Perisa, 01.02.1961. g. u cilju sjećanja na sve poginule branitelje. Na otkrivanju spomen ploče, prigodno sjećanje evocirao je g. Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovaca. Pilot M. Peris završio je Vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru i Vojnu vazduhoplovnu akademiju u Zadru i Puli. Službovao je na Vojnom aerodromu "Bihać", sa kojeg je i 1991. godine zajedno sa suprugom Snježanom prešao na Hrvatsku stranu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. U jednoj borbenoj akciji, 14.09.1993. g. pri izvršenju borbenog zadatka na okupiranom prostoru, pogođen je njegov avion MIG-21, i oboren u blizini sela Stipan, gdje se sada nalazi prigodno spomen obilježje. M. Peris je sahranjen na mjesnom groblju u Hrnetiću. Ovom pločom ostat će sjećanje na ovoga hrabrog i odvažnog našeg građanina, neka mu je hvala i slava.

 

15.01.2023. - sudjelovali smo danas na 13. hodočašću u povijesno mjesto Gvozdansko za velejunaštvo Hrvatskog naroda. Vraćamo se u povijest, godine 1577. - 1578. kada skupina branitelja odolijeva nasrtajima osmanlija u osvajanju ove utvrde iz sastava obitelji Zrinski. Gradinu je tada branilo 50 banskih vojnika, 4 kapetana i 250 pripadnika stalne posade sa obiteljima. Opsada započinje, peta po redu, 09. rujna 1577., a za Božić , Ferhat - paša, zapovjednik ove osmanlijske grupacije, po treći put nudi preostalim braniteljima časnu predaju utvrde. Branitelji nisu prihvatili ponuđeni prijedlog uz riječi: "kako će to nama budući naraštaji oprostiti!" Božić su preživjeli a utvrdu nisu predali. U cik zore 13.01.1578. godine, započinje napad osmanlija ali bez otpora branitelja! Ulaskom u utvrdu, osmanlije nalaze smrznute branitelje otvorenih očiju na svojim borbenim pozicijama na bedemima. Potresen viđenim, Ferhat - paša naredi i provede sahranu ovih branitelja po katoličkom obredu i dostojno ih sahrani uz sve vojne počasti. Ovog događaja se sjećamo i komeoriramo, jer branitelji višu nisu imali hrane, baruta i ogrijeva, a odlučili su rađe otići u smrt nego živjeti u sramoti. Presedan neviđen u povijesti ratovanja. Svetu misu zahvalnicu, slavili su msgr. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko - Osječki i msgr. dr. Vlado Košić, biskup Sisačko - Moslavački sa domaćim svećenicima. Nakon sv. mise, održan je svečani mimohod i komemoracija, položeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježje; predstavnika Vlade i MHB - gen.zbora Josip Lucić, u ime Sabora - gđa. Marijana Petir, Hrvatski generalski zbor na čelu sa gen.boj. Marinkom Krešićem, predsjednikom, zamjenik župana Sisačko - Moslavače županije - g. Mihajlo Jurić, gradonačelnici i načelnici općina, brojne udruge Povijesnih postrojbi, udruge branitelja iz razdoblja Domovinskog rata, udruge Hrvatske domovinske vojske i brojni pojedinci. Ove godine su sudjelovali i članovi Saveza povijesnih vozila sa nekoliko povijesnih vozila iz OTK "Zlatni kotač" iz Zgb.-a. Prigodne stihove recitirao je poznati naš pjesnik, g.Ante Nadomir Šutra iz Zvonimirovog grada Knina. Sa povijesnim aspektima upoznao nas je g. Damir Borovčak, začetnik ovoga hodočašća. Naši članovi su bili uključeni u protokol nošenja prigodnih vijenaca za navedene institucije. Iako hladan, sunčani dan, zagrijao nam je srca na ovoj povijesnoj komemoraciji. U povratku iz Gvozdanskog, posjetili smo i spomen obilježje u Brijunu, kod Gline, gdje se predao 21. kordunaški korpus SVK, 09. kolovoza 1995. godine.