12.11.2023. - sudjelovali smo na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja VOMP-e, 1991. g., oklopno - mehanizirani bataljun u okviru 4. OZ Klc. Okupili smo se na Trgu Hrvatskih branitelja ispred Suda uz polaganje vijenaca i postavljanje lampiona na spomen obilježje "4. rijeke". Ispred MHB bio je brig. gen. Ivan Pokaz, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Hrvatskih branitelja, ispred županije je bila gđa. Valentina, a ispred grada Klc-a bila je dogradonačelnica, gđa. Ivana Fočić, te udruga VOMP-a, ogranak Klc., i ostali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon spomen obilježja, svetu misu za poginule i nestale branitelje prikazao je vlč. Ivan Braovac, župnik Župe Uznesenja B.D. Marije u Mahičnom. Nakon sv. mise, svi sudionici današnjeg obilježavanja pozvani su na zajedničko druženje, usaglašavanje stavova iz razdoblja Domovinskog rata i prigodni domjenak.

 

08.11.2023. - sudjelovali smo na komemoraciji u Draganićkim Mrzljakima za žrtve poginulih branitelja iz sastava 129. br. HV, a koji su poginuli pri avio napadu aviona MIG - 21 na objekat gdje su se trenutno odmarali, na današnji dan prije 32 godine. Tom prilikom je poginulo 17 branitelja a 20 ih je bilo ranjeno, a na mjestu pogibije izgrađena je kapelica sa spomen pločom poginulih branitelja. Sv. misu u kapelici predvodio je msgr. Ferdinand Vražić sa domaćim župnikom. Nakon sv. mise i nadahnute homilije, postavljeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježju. Vijence i lampione postavili su izaslanik ministra MHB, naša županica, gradonačelnik, načelnica općine, rodbina i pripadnici udruga proisteklih iz razdoblja Domovinskog rata. Sve goste i dostojnike sačekao je i pozdravio predsjednik udruge 129. br., g. Miroslav Rade.

 

ČLANAK

 

 

05.11.2023. - sudjelovali smo na komemoraciji u s. Belaj, za žrtve proboja tenkova iz kasarne u Logorištu u vremenu od 04. - 06. 11. 1991. godine. U Kapelici "M. B. Fatimske" prikazana je sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu, poraću i 2. svj. ratu a položeni su lampioni i vijenci na spomen obilježje ispred ove kapelice. Sv. misu je predvodio msgr. Juraj Batlja sa domaćim svećenicima. Kroz ovo selo prošla je napadna tenkovska kolona u proboju iz kasarne u Logorištu, uništavajući i rušeći sve pred sobom, uz ogromne ljudske i materijalne žrtve. Tadašnji zapovjednik, ppuk. JNA, Bora Ercegovac, k- dant 8. pmtbr odlučio se za proboj iz okruženja, što je jedini primjer proboja u tada 5. VO. Naše snage su bile zavarane velikim borbenim pritiskom pobunjenih Srba, JNA i rezervista, prema Turnju, čime smo grupirali snage radi zaustavljanja napada 9. mtbr iz Zaječara i 2. br TO "Vojnić" a 04.11.91. započinje proboj tenkovske kolone iz kasarne prema, kako su oni govorili, slobodnoj teritoriji. Pri tom proboju, naneseni su veliki gubici civilnog stanovništva, naših branitelja i razaranja stambenih i gospodarskih objekata. Poginulo je 18 branitelja, 14 civila a zarobljeno je 15 civila koji su završili u zatvoru u Vojniću uz torture i svakodnevno maltretiranje do razmjene 1992. godine. Uništeno i oštećeno je oko 600 stambenih i gospodarskih objekata. Nakon razmjene i povratka, od posljedica mučenja preminulo je sedmero zarobljenih a do danas su svi preminuli. Neprijatelj je imao 13 poginulih i 28 ranjenih boraca, uz gubitak tehnike pri proboju. Za počinjene zločine i veliku materijalnu štetu, u odsutnosti je osuđen na 20 godina, zapovjednik vojarne, ppuk. B. Ercegovac, ali nije dostupan Hrvatskom pravosuđu. Živi i radi u Zemunu, R. Srbija i dalje priča svoje priče o proboju iz Logorišta. Na spomen obilježju ispisano je 654 imena poginulih i nestalih branitelja ovoga kraja kroz ratove. Nakon sv. mise, postavljeni su vijenci i upaljeni lampioni na spomen obilježju koje su projektirali arhitekti obitelji Furač, predstavnici MORH-a, MHB, MUP-a, županije, grada D. Rese, općinei DVD-a Barilović, udruge branitelja nastale iz Domovinskog rata, učenici OŠ "Barilović" i KUD-a "Vinčica". Prigodni program pripremili su učenici OŠ i KUD-a "Vinčica" nakon blagoslova i molitve.